Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν οι συχνότερες ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν σχετικά με το φεστιβάλ της Χειροτέχνικα.

Τι είναι η Χειροτέχνικα;

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε δημοτικότητα και επισκεψιμότητα φεστιβάλ αφιερωμένο στη χειροτεχνία στην Ελλάδα.
Κεντρικό του θέμα αποτελεί οτιδήποτε έχει να κάνει με τη δημιουργία καλλιτεχνικών χειροτεχνημάτων αλλά και με το do-it-yourself.
Ντεκουπάζ, δημιουργία κοσμημάτων, ραπτική, πλέξιμο, mixed media, bullet journal, καλλιγραφία, ξυλογλυπτική, ζαχαροτεχνία, χαρτοκοπτική, κατασκευές, ζωγραφική, χρώματα κιμωλίας, αναπαλαίωση επίπλων και υγρό γυαλί, είναι μόλις κάποιοι από τους τομείς ενδιαφέροντος της Χειροτέχνικα, οι οποίοι συνεχώς ανανεώνονται!

Κάθε πότε γίνεται;

Τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, σε μεγάλα εκθεσιακά κέντρα.

Γίνεται και εκτός Αθήνας;

Ναι, στο παρελθόν έχει επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο!

Χρειάζεται να είμαι επαγγελματίας για να επισκεφθώ τη Χειροτέχνικα;

Όχι, η Χειροτέχνικα είναι ανοιχτή στο κοινό (δεν αποτελεί δηλαδή έκθεση μόνο για επαγγελματίες) και συνεπώς μπορεί να την επισκεφθεί οποιοσδήποτε έχει αγάπη για τη χειροτεχνία, ανεξάρτητα από το αν είναι επαγγελματίας ή ερασιτέχνης και ανεξάρτητα από το γνωστικό του επίπεδο επάνω στην τέχνη του χειροποίητου.

Τι μπορώ να κάνω στη Χειροτέχνικα ως επισκέπτης;

Τα κύρια κομμάτια του φεστιβάλ, τα οποία λαμβάνουν χώρα σε κάθε διοργάνωση, είναι τα εξής:

α) Αγορά υλικών και εργαλείων χειροτεχνίας
Μια αγορά με περίπτερα των μεγαλύτερων εταιρειών στον χώρο της χειροτεχνίας περιμένει κάθε χρόνο τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν υλικά και εργαλεία χειροτεχνίας σε προνομιακές τιμές.

β) Σεμινάρια χειροτεχνίας
Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μέρος στα δεκάδες χειροτεχνικά σεμινάρια τα οποία διεξάγονται κάθε χρόνο στον χώρο της έκθεσης, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που ονομάζονται craftrooms.

γ) Δωρεάν παρουσιάσεις υλικών και τεχνικών
Οι εκθέτες πραγματοποιούν δωρεάν παρουσιάσεις υλικών και εργαλείων στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο ανά μισή ώρα. Δεν είναι απαραίτητο να κλείσετε θέση για να παρακολουθήσετε.

Κάθε χρόνο, λειτουργεί στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου μια Αίθουσα Παρουσιάσεων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν 20λεπτες παρουσιάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με κάποιο νέο υλικό, εργαλείο ή τεχνοτροπία στον χώρο της χειροτεχνίας!

Σε πολλές από αυτές, ο εισηγητής θα παρουσιάσει το εν λόγω υλικό, εργαλείο ή τεχνοτροπία στην πράξη, δημιουργώντας ζωντανά ένα χειροτέχνημα. Οι θεατές μπορούν να δουν από κοντά τη διαδικασία, μέσω της γιγαντοοθόνης που βρίσκεται δίπλα στον παρουσιαστή και προβάλλει κοντινά πλάνα από κάμερα η οποία καταγράφει τη διαδικασία εκείνη τη στιγμή.

Κάθε παρουσίαση βιντεοσκοπείται και ανεβαίνει στο επίσημο κανάλι της Χειροτέχνικα στο YouTube.

δ) Διάφορα δρώμενα
Ανάλογα με τη διοργάνωση, κάποιες φορές πραγματοποιούνται έκτακτα δρώμενα, για τα οποία ενημερώνεστε από το πρόγραμμα που δημοσιεύεται.

Πέρα από υλικά και εργαλεία, μπορώ να αγοράσω έτοιμα χειροτεχνήματα από τα περίπτερα;

Όχι. Από τα περίπτερα των εκθετών, μπορείτε να αγοράσετε μόνο υλικά και εργαλεία χειροτεχνίας και όχι έργα σε ολοκληρωμένη μορφή.
Σε κάποιες διοργανώσεις, λειτουργεί ξεχωριστή αγορά χειροτεχνημάτων από επιλεγμένους χειροτέχνες.

Τι ακριβώς γίνεται σε ένα σεμινάριο;

Οι συμμετέχοντες κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, έχοντας ο καθένας μπροστά του ένα συγκεκριμένο σετ υλικών (τα οποία παρέχονται από τη διοργάνωση), και υπό την καθοδήγηση ενός εισηγητή, δημιουργούν βήμα προς βήμα ένα συγκεκριμένο χειροτέχνημα.

Μπορώ να πάρω το χειροτέχνημα που θα φτιάξω στο σεμινάριο μαζί μου;

Φυσικά! Μετά το πέρας του σεμιναρίου, ο κάθε συμμετέχων μπορεί να πάρει μαζί του το αντικείμενο το οποίο δημιούργησε!

Πόσα άτομα συμμετέχουν στα σεμινάρια;

Συνήθως 12. Κάποια σεμινάρια μπορεί να δέχονται λιγότερους συμμετέχοντες λόγω ειδικών συνθηκών.

Πόσο διαρκεί ένα σεμινάριο;

Εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του αντικειμένου το οποίο κατασκευάζεται, και μπορεί να διαρκεί από μισή έως 3 ώρες. Η πιο συνηθισμένη διάρκεια είναι οι 2 ώρες.

Χρειάζεται να κλείσω θέση για να παρακολουθήσω κάποιο σεμινάριο;

Ναι. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο, είναι απαραίτητο να έχετε κάνει κράτηση της θέσης σας.

Πώς μπορώ να κάνω κράτηση για ένα σεμινάριο;

Περίπου 2 μήνες πριν τη διεξαγωγή τής εκάστοτε Χειροτέχνικα, ανοίγει ένα eshop στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ, ειδικά για τα σεμινάρια.

Εκεί, θα βρείτε όλα τα σεμινάρια της κάθε χρονιάς χωρισμένα σε craftrooms. Το craftroom είναι ομάδα σεμιναρίων με κοινή θεματική (πχ craftroom με σεμινάρια κοσμήματος, craftroom με σεμινάρια ραπτικής κλπ).

Για κάθε σεμινάριο, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις μέρες και ώρες που θα πραγματοποιηθεί, τη διάρκειά του, το αντικείμενο το οποίο θα κατασκευαστεί, τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων του καθώς και το πόσες θέσεις απομένουν, τον εισηγητή του και το αντίτιμο εισόδου του.

Η πληρωμή πραγματοποιείται είτε μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, είτε μέσω τραπεζικής κατάθεσης.

Μπορώ να αγοράσω εισιτήριο σεμιναρίου στον χώρο του φεστιβάλ;

Ναι. Τις ημέρες και ώρες του φεστιβάλ, λειτουργεί ταμείο για τα σεμινάρια εντός του εκθεσιακού χώρου, από το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε το εισιτήριο του σεμιναρίου της επιλογής σας.
Βασική προϋπόθεση αποτελεί το να υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων (να μην έχουν δηλαδή εξαντληθεί μέσω της ηλεκτρονικής προπώλησης).

Τα υλικά του σεμιναρίου περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου;

Ναι. Όλα τα υλικά τα οποία είναι απαραίτητα για το εκάστοτε σεμινάριο, περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου και περιμένουν τον κάθε συμμετέχοντα στον χώρο που θα διεξαχθεί το σεμινάριο.
Δε χρειάζεται να προμηθευτείτε τίποτα εκ των προτέρων.

Πώς βρίσκω τον χώρο που διεξάγεται το σεμινάριο;

Κάθε craftroom έχει τον δικό του οριοθετημένο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου, στον οποίο διεξάγονται όλα τα σεμινάρια που περιλαμβάνει.
Οπότε, απλά αναζητήστε την πινακίδα με την ονομασία του craftroom στο οποίο ανήκει το σεμινάριό σας!

Πώς μπορώ να συμμετέχω ως εκθέτης;

Υπάρχουν 3 τρόποι:

α) Μέσω περιπτέρου

Για τον συγκεκριμένο τρόπο συμμετοχής, χρειάζεται να είστε έμπορος, αντιπρόσωπος ή παραγωγός υλικών ή/και εργαλείων χειροτεχνίας και do-it-yourself, ώστε να συμμετέχετε μέσω περιπτέρου στον χώρο της αγοράς.

Μπορώ να συμμετέχω πουλώντας ολοκληρωμένα έργα;

Όχι. Στα περίπτερα της Χειροτέχνικα πωλούνται αποκλειστικά υλικά και εργαλεία, και όχι έτοιμα χειροτεχνήματα.

β) Μέσω χορηγίας craftroom

Ο συγκεκριμένος τρόπος συμμετοχής απευθύνεται (όπως και ο προηγούμενος) σε εμπόρους, αντιπροσώπους ή παραγωγούς υλικών ή/και εργαλείων χειροτεχνίας, καθώς και σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και γενικά χώρους διεξαγωγής χειροτεχνικών σεμιναρίων.

Σας παρέχεται ένας οριοθετημένος χώρος στο εκθεσιακό κέντρο, ο οποίος θα είναι το craftroom σας, και στον οποίο μπορείτε να διοργανώσετε όσα σεμινάρια επιθυμείτε, όλες τις ημέρες και ώρες του φεστιβάλ.

Το craftroom λαμβάνει πλήρη λογοτύπηση της επιχείρησής σας, ενώ, σε περίπτωση που εμπορεύεστε υλικά ή/και εργαλεία, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σεμινάριά σας.

Τι αναλαμβάνει η διοργάνωση όσον αφορά τη διεξαγωγή ενός craftroom;

Εμείς αναλαμβάνουμε την ένταξη του craftroom στην ηλεκτρονική προπώληση, την εποπτεία της αγοράς εισιτηρίων, την προώθηση μέσω της ιστοσελίδας και των social media μας καθώς και μέσω του ftiaxto.gr, τη σύνταξη της λίστας των συμμετεχόντων, και τη διαχείριση της αγοράς εισιτηρίων στον χώρο του φεστιβάλ από το ταμείο.

Τι αναλαμβάνω εγώ όσον αφορά τη διεξαγωγή ενός craftroom;

Εσείς αναλαμβάνετε τον προγραμματισμό των σεμιναρίων (μέρες και ώρες), την επιλογή των θεμάτων τους, την εύρεση υλικών και εξοπλισμού, την ανάθεσή τους σε εισηγητές, ενώ καθορίζετε και το αντίτιμο εισόδου για το καθένα.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να τα αναλάβει η διοργάνωση;

Βεβαίως! Χάρις στην πολύχρονη πείρα μας στον χώρο, μπορούμε να αναλάβουμε πλήρως το δημιουργικό κομμάτι του craftroom σας, βρίσκοντας τα θέματα των σεμιναρίων, τα υλικά και τους εισηγητές τους.

γ) Μέσω χορηγίας

Πέρα από το στήσιμο περιπτέρου ή craftroom, μπορείτε να συμμετέχετε στη διοργάνωση ως χορηγοί και να λάβετε διαφήμιση στον χώρο του εκθεσιακού κέντρου (banners, σημαίες, καταχωρήσεις στο έντυπο πρόγραμμα, αφίσες κλπ), καθώς και προώθηση μέσω του online διαφημιστικού υλικού.

Επίσης, μπορείτε να χορηγήσετε τα υλικά ή/και τον εξοπλισμό ενός μεμονωμένου σεμιναρίου, το οποίο στη συνέχεια θα λάβει λογοτύπηση της επιχείρησής σας.

Πώς μπορώ να δηλώσω συμμετοχή ως εκθέτης;

Συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα συμμετοχής για εκθέτες. Έπειτα εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας και θα σας στείλουμε όλο το απαραίτητο υλικό που χρειάζεστε.

Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με τη Χειροτέχνικα;

Για οποιοδήποτε ερώτημα έχετε, είτε ως επισκέπτης είτε ως εκθέτης, μπορείτε να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα επικοινωνίας, να μας στείλετε email στο [email protected], ή να μας καλέσετε στα τηλέφωνα 211 8008959 και 210 9408714-7.