Χειροτέχνικα Θεσσαλονίκη 2014

Η Χειροτέχνικα 2014 Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 και συγκέντρωσε περισσότερα από 4.500 άτομα κοινό σε δύο ημέρες διεξαγωγής.

Απολογισμός Χειροτέχνικα 2014 Θεσσαλονίκη

Έπεράσαμ’ όμορφα όμορφα όμορφα! Η πρώτη Χειροτέχνικα Θεσσαλονίκης ανήκει στο παρελθόν και εμείς θέλουμε με αυτό το άρθρο να σας μεταφέρουμε την φοβερή αυτή εμπειρία και τις εντυπώσεις μας! Στην πρώτη Χειροτέχνικα του 2014 κραφτάραμε, γνωρίσαμε πολύ και δημιουργικό κόσμο, γελάσαμε, φάγαμε, ήπιαμε και το ευχαριστηθήκαμε με την ψυχή μας! Αυτά, λοιπόν, είναι τα high­lights από όσα συνέβησαν στη Θεσσσαλονίκη! Και του χρόνου!

Η Χειροτέχνικα Θεσσαλονίκης φιλοξενήθηκε στο Περίπτερο 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου, από τις 10.00 — 21.00. Για εμάς το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ήταν εκτός από δουλειά και ευχαρίστηση, εκδρομή! Φτάσαμε την Πέμπτη νωρίς το πρωί με το αεροπλάνο και αμέσως ριχτήκαμε με τα μούτρα στη δουλειά. Το στήσιμο της έκθεσης είχε ήδη αρχίσει!

Πρώτη μας δουλειά το smartάκι μας! Οι θεσσαλονικιές φίλες μας είχαν κάνει ήδη την προετοιμασία κι εμείς βάλαμε τις τελικές πινελιές για να είναι έτοιμο για να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το κάναμε αρκετές βόλτες στο κέντρο, αν και μας δυσκόλεψε λίγο στις διαδρομές γιατί χάναμε διαφορα “αξεσουάρ” του στον δρόμο! Όσοι πάντως μας έβλεπαν στον δρόμο μας κόρναραν και μας χαμογελούσαν! Τις υπόλοιπες ημέρες το smart μας ήταν παρκαρισμένο στην είσοδο της έκθεσης για να το δουν και να το φωτογραφήσουν όλοι!

Αφού ολοκληρώσαμε την προετοιμασία και τη διακόσμηση του χώρου, το Σάββατο το πρωί ήμασταν έτοιμοι για να υποδεχτούμε τους επισκέπτες μας!

Σαν γενική γεύση οφείλουμε να πούμε οτι οι Βορειοελλαδίτες μας έκαναν την καλύτερη εντύπωση! Γνωρίσαμε ανθρώπους γλυκούς και ευγενικούς, φιλόξενους και ανοιχτούς. Ήταν από τις πρώτες Χειροτέχνικα που δεν είχαμε καθόλου γκρίνια, κανένα κρούσμα κλοπών και που νιώσαμε οτι είμαστε μέσα σε μια μεγάλη αγκαλιά! Εκθέτες και επισκέπτες μας άφησαν την πιο γλυκιά γεύση και λαχτάρα για να επιστρέψουμε σύντομα! Μόνο παράπονο οτι δεν μας κέρασε κανείς ούτε μια πίτα!

Ο κόσμος ερχόταν από νωρίς το πρωί, μέχρι το βράδυ και υπήρχε μια συνεχής ροή στους επισκέπτες μας. Ήταν μεγάλη μας χαρά που μας επισκέφτηκαν γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών, πολλές φορές οικογένειες ολόκληρες με την γιαγιά, τον παππού, μαμά, μπαμπά και παιδιά! Η γιορτή της χειροτεχνίας δεν γνωρίζει ηλικίες και φύλο! Είναι για όλους! Χαρακτηριστικό ήταν οτι μας επισκέφτηκε μια φίλη με την μερικών εβδομάδων κόρη της που χαμογελούσε και μας είπε με χαρά “Είναι η πρώτη της Χειροτέχνικα!”

Η Χειροτέχνικα είχε πολύ κόσμο στα Work­shop και τις παρουσιάσεις, όπου οι αίθουσες ήταν συνέχεια γεμάτες! Για όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν κάποια από τις παρουσιάσεις, θα τις βρείτε στο κανάλι της Χειροτέχνικα στο YouTube.com!

Μερικά από τα high­lights του Σαββατοκύριακου ήταν:

  • Η μεγάλη συνάντηση των Velonistas, ομάδες Rav­elry, Plex­ides, Patch­work και απανταχού φίλων των βελόνων.
  • Η επίδειξη της Αντζέλικα με τη ρόκα της
  • Η γωνιά του Quilt­ing (Quilter’s Cor­ner)
  • To yarn­bomb­ing στις κολώνες του περιπτέρου 8 (τα κομμάτια θα συναρμολογηθούν και θα γίνουν κουβερτάκια για τα κορίτσια της Μέλισσας!)
  • Και τέλος η στέψη του καλύτερου περιπτέρου της Χειροτέχνικα Θεσσαλονίκης από τους εκθέτες μας! Το βραβείο (γεμιστό τσουρέκι Τερκενλής και στέμμα από το Crafts and Paper) πήγε στον Σπάγκο και την Τέλα από το Βιβλιοδετείο

Απολογισμός σε αριθμούς:

  • Από τη Χειροτέχνικα Θεσσαλονίκης πέρασαν περισσότερα από 4.500 άτομα
  • Συγκεντρώθηκαν περίπου 200 πλεκτά κομμάτια για το yarn­bomb­ing
  • Συμμετείχαν 24 περίπτερα/εκθέτες
  • Έγιναν 25 παρουσιάσεις και 5 Work­shop

Ευχόμαστε του χρόνου να είναι ακόμη περισσότερα!

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους βοήθησαν στο να γίνει αυτή η Χειροτέχνικα πραγματικότητα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, στους εκθέτες μας και στον χορηγό μας DELFINO Yarns που πήραν το ρίσκο να μας ακολουθήσουν σε αυτό το πρώτο ταξίδι της Χειροτέχνικα εκτός Αθηνών.

Ευχαριστώ και μεγάλη αγκαλιά για την πολύτιμη βοήθεια στους: Μαρία Φθένου και όλη την ομάδα υποδοχής,Μαρία Ζηλάκου και Μάνια Χατζηιωαννίδη για όλα όσα έκαναν για εμάς, Μένη Σαπρανίδου και Χρήστο Σαπρανίδη που ήταν οι εκπρόσωποί μας στη Θεσσαλονίκη, στα κορίτσια και αγόρια του περιπτέρου του Ftiaxto.gr, στην Μαρία Μπατσιούδη για τα έπιπλα από παλέτες, στην Kristin Pap­pas και την ομάδα της για την υπέροχη γωνιά των Quil­ters, στους cre­at­en­paste για τον 3d printer, τους bycre­at­evity για τα δείγματα του μηχανήματος cnc, τους 2objectrepair για την γωνιά με αναπαλαιωμένα έπιπλα, την Αντζέλικα που έκανε όλο αυτό τον δρόμο μαζί με τη ρόκα της, τις υπέροχες δασκάλες των work­shop μας Άννα Δραγατσίκα (In My Closet), Ελεάννα Μπάρμπα (aouts-pins) και Νατάσα Φωκιανίδου (Faraona), τα κορίτσια που δούλεψαν στην αίθουσα των work­shop και των παρουσιάσεων, τα παιδιά από τον ΑΚΤΟ που βοήθησαν με τη διακόσμηση του χώρου, τον φωτογράφο μας και τους οπερατέρ στην αίθουσα παρουσιάσεων, στηνΑναστασία και την Μαριαλένα που μας βοήθησαν να πακετάρουμε το βιός μας για Θεσσαλονίκη και φυσικά σε όλους όσοι δούλεψαν για να στηθεί όλο αυτό (καθαριότητα, κυλικείο, ασφάλεια, δομές, Hel­expo)

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Τόνια Τσιώμου που αποδείχτηκε η ψυχή της Χειροτέχνικα, στον Κώστα Φονταλή που εάν δεν μας έσπρωχνε δεν θα είχαμε κάνει ποτέ κανένα βήμα, στην υπέροχη Νατάσα Δημοπούλου που ανέλαβε όλη τη διακόσμηση και τη σκηνογραφία της έκθεσης και τέλος σε όλους εσάς που μας επισκεφτήκατε! Υποσχόμαστε να ξανάρθουμε! Και του χρόνου!


Χορηγοί

Οι χορηγοί της Χειροτέχνικα 2014 Θεσσαλονίκης ήταν το Delfino Yarns και το περιοδικό Plexis. Τους ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή και την υποστήριξη τους!

Πώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία “νέα εποχή” στο πλέξιμο και το κέντημα; Είναι κάτι που το έκανε η μητέρα μας, η γιαγιά μας… η γιαγιά της γιαγιάς μας… Και όμως! Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το πλέξιμο, είτε για να εκφράσουν τη βαθύτερη ανάγκη τους για δημιουργία, είτε για να χαλαρώσουν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, είτε για να φτιάξουν κάτι οι ίδιοι για ένα αγαπημένο πρόσωπο. Για εμάς σημασία δεν έχει η αφορμή, σημασία έχει το αποτέλεσμα! Και με συγκίνηση μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά από τα δικά σας χέρια, είναι κάτι πάνω από τις προσδοκίες μας.

Οι επιλογές σε μαλλιά και νήματα Delfino Yarns είναι πλέον αμέτρητες. Οι ιδέες, οι συνδυασμοί και οι τεχνοτροπίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και έτσι… το πλέξιμο και το κέντημα δεν είναι πια αυτό που έκανε η γιαγιά μας, αλλά αυτό που κάνουμε εμείς!

Το περιοδικό Plexis της Delfino Yarns, επικροτεί ακριβώς αυτή τη “νέα εποχή” στο πλέξιμο και στο κέντημα. Είναι ένα περιοδικό φτιαγμένο για να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνίδας… Ανάμεσα στις σελίδες του θα βρείτε ιδέες και προτάσεις, που ξεφεύγουν από τα κλασικά και θα ανακαλύψετε πόσα μπορούν να γίνουν με σύμμαχο… ένα νήμα και μπόλικη φαντασία! Γιατί το πλέξιμο, δεν είναι μόνο κασκόλ και πουλόβερ ή το κέντημα δεν είναι μόνο σεμεδάκια… Το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας, κυκλοφορεί σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα και σύντομα θα είναι γεγονός και το δεύτερο τεύχος με ολοκαίνουργιες ιδέες για τη δική σας έμπνευση.

Στόχος μας είναι να παρακινούμε τους αρχάριους και να εμπνέουμε τους προχωρημένους. Να δίνουμε χρηστικές πληροφορίες, να αποκαλύπτουμε τα “μυστικά” αυτής της τόσο όμορφης τέχνης, να σας γεμίζουμε με συμβουλές και πληροφορίες για το πώς θα δώσετε “ζωή” στις ιδέες σας… Άλλωστε, υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να σας κάνουν κομπλιμέντο για αυτό που φοράτε και να το έχετε δημιουργήσει εσείς;

Επισκεφθείτε το www.delfinoyarns.gr και… καλωσορίσατε στον φανταστικό κόσμο του πλεξίματος και του κεντήματος!

www.delfinoyarns.gr


Video

Εάν θέλεις να πάρεις μια γεύση για όλα αυτά που διαδραματίστηκαν στην Χειροτέχνικα 2014 Θεσσαλονίκης μπορείς να δεις εδώ τα video από τις παρουσιάσεις και τα δωρεάν work­shop ή να επισκεφτείς το κανάλι μας στο youtube.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ & HAPPENINGS

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

12.30 WORLD OF CRAFTERS – Upcy­cle your life: Rein­vent­ing your life, craft and business/Kabel Liana (μαγνητοσκοπημένη ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους)

13.00 ΖΗΛΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ – Πλέκω ελεύθερα: Γιατί η χειροτεχνία στις μέρες μας εξυπηρετεί άλλες ανάγκες από αυτές που εξυπηρετούσε στο παρελθόν και πώς το διαδίκτυο βοήθησε σ’ αυτό/Ζηλάκου Μαρία

13.30 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ/ΕΡΓΑΝΗ – Πλέξιμο με κυκλικές βελόνες: Η μέθοδος της «μαγικής θηλιάς»/ Ντάβου Μαρία

14.00 BOR­SIS by V&R L’ART TEX­TILE – Παρουσίαση μοντέρνων υλικών για πλεκτές τσάντες/Μπόρσης Βασίλης

14.30 ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΜΠΟΥΡΟΥΛΙΤΗ – Απ’ το κουκούλι του μεταξοσκώληκα στο μεταξωτό κόσμημα/Μπουρουλίτη Δήμητρα

15.00 STITCH N’ BITCH — Πως να οργανώσετε μια επιτυχημένη συνάντηση χειροτεχνίας στην πόλη σας/Blog­ger Velonistas

15.30 PACO ART CEN­TER – Υγρό γυαλί 2 συστατικών: Η εφαρμογή του στο κόσμημα, ο χρωματισμός του, αλλά και η δυνατότητα χρήσης του στις κατασκευές/Παπαδοπούλου Κατερίνα

16.00 PAPER­CRAFT – Παρουσίαση εργαλείων κοπής χαρτιού/Γαβριηλίδου Ειρήνη

16.30 AROMA LAB — Παρασκευή Body But­ter White Musk, με φυτικά έλαια και φυτικά βούτυρα/Καλοπέσα Κασσάνδρα & Μπασγιουράκη Άρτεμις

17.00 ΜΑΝΙΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΙΔΗ – Μοντέρνο ή παραδοσιακό πάτσγουωρκ;/Χατζηιωαννίδη Μάνια

17.30 FTIAXTO.GR – Κοσμήματα με νήματα και Solu­fix/Ελίνα & Βάλια

18.00 DELFINO YARNS – Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το παιδικό νήμα/Ομάδα Delfina

18.30 ΕΡΙΑΛ – 3 κοσμήματα έτοιμα σε 5’ λεπτά/Κοιλάκου Έφη

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

11.30 ΦΛΟΙΟΣ ART STU­DIO — Sospeso Traspar­ente: Εφέ πάγου σε λουλούδια & επιφάνειες με ειδικές ρητίνες/Ζερβού Νίκη

12.00 KAN­GA­ROO – Λουλούδια felt με μικτή τεχνική/Βαμβακά Σοφία

12.30 ΙΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΔΑΣ — Μαθαίνω να δημιουργώ με νήμα και ύφασμα: Παρουσίαση σεμιναρίων/Αμπρικίδου Κατερίνα

13.00 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΕΙΟ Ν. Π. ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ – Είμαστε για δέσιμο: Παρουσίαση κιτ βιβλιοδεσίας φτιάχνω το δικό μου βιβλίο/Τέλα και Σπάγγος

13.30 LA-DI-DA – Χάντρα κόσμημα και δημιουργία: Φτιάχνοντας το δικό σου κόσμημα/Βαρλάμη Άλκηστις & Κύρμου Χριστίνα

14.00 ATHI­NAROM — Αιώνια νεότητα 100% φυσική — Παρασκευή 100% φυτικής καλλυντικής κρέμας με ισχυρά αντιγηραντικά/Καμπάνη Τίνα

14.30 STAEDTLER FIMO – Κατασκευή κοσμήματος με Fimo Pro­fes­sional σε συνδυασμό με Fimo Extruder/Σοφιανόπουλος Σπύρος & Γκαργκαβούζη Κυριακή

15.00 WORLD OF CRAFTERS – Never Craft Alone: Build­ing a crafty community/Dobush Grace (μαγνητοσκοπημένη ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους)

15.30 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΣΙΟΥΔΗ – Έπιπλα από παλέτες: Ένας πρακτικός οδηγός για να φτιάξετε βήμα βήμα τα δικά σας έπιπλα /Μπατσιούδη Μαρία (παρουσίαση βιβλίου)

16.00 FTIAXTO.GR – Ζωγραφίζουμε σε δέρμα/Ελίνα & Βάλια

16.30 WORLD OF CRAFTERS — Start­ing Small + Dream­ing Big: How to take a big idea, fig­ure out where to begin and how to grow/DiRago Ali­cia (μαγνητοσκοπημένη ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους)

17.00 POWERTEX.GR – Μπούστο σε καμβά με υλικά Pow­er­tex/Φθένου Μαρία


Φωτογραφίες

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω gallery φωτογραφιών από την Χειροτέχνικα 2014 Θεσσαλονίκης για να πάρεις μια γεύση από την ατμόσφαιρα και όλα τα ωραία που έγιναν στο Περίπτερο 8 κατά τη διάρκεια της έκθεσης!

Συμμετέχοντες

Εδώ θα βρεις συγκεντρωμένους χορηγούς και εκθέτες που συμμετείχαν στη Χειροτέχνικα 2014 Θεσσαλονίκης! Τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους!

Και τις δύο ημέρες διεξαγωγής της Χειροτέχνικα οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά:

1. Eπιδείξεις 3d print­ing από το createnpaste.gr

2. Δείγματα και επίδειξη του μηχανήματος CNC (μηχάνημα κοπής plex­i­glass, μετάλλου, κεριού, ξύλου, πλαστικό) www.bycreatevity.gr

3. Ιδέες για αναπαλαίωση και συντήρηση επίπλων από τους 2objectrepair

4. Προτάσεις κατασκευής επίπλων από παλέτες από την Μαρία Μπατσιούδη

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την ευγενική τους χορηγία, τους:

Κέντρο κήπου 4 εποχές
Δροσιά Θέρμης
Τηλ. 2310 473603

Μ.Ιωαννίδης ΑΕΒΕ Smart — Mercedes-Benz
ΔΥΤΙΚΑ (ΣΙΝΔΟΣ)
Τηλ: 2310.798.
913
ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ (ΠΥΛΑΙΑ)
Τηλ: 2310.477.020
email: [email protected]
http://smart.ioannidis.net.gr/

Ευχαριστούμε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τις Πρώτες Βοήθειες που παρείχαν κατά την διάρκεια της Χειροτέχνικα στην Θεσσαλονίκη.

Χορηγοί Επικοινωνίας

Αγαπημένα ραδιόφωνα, περιοδικά, εφημερίδες και sites που επικοινώνησαν την Χειροτέχνικα 2014 Θεσσαλονίκης.