Χειροτέχνικα Αθήνα 2014

Η Χειροτέχνικα 2014 Αθήνας πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014 και συγκέντρωσε περισσότερα από 15.000 άτομα κοινό σε τρεις ημέρες διεξαγωγής.

Απολογισμός Χειροτέχνικα 2014 Αθήνα

Αργήσαμε να κάτσουμε να γράψουμε τον απολογισμό της Αθήνας, είναι αλήθεια, αλλά περιμέναμε να περάσει λίγος καιρός να ξεκουραστούμε, από φόβο μήπως στο κείμενο σας μεταφέρουμε τα πονεμένα μας ποδαράκια, αντί για τον ενθουσιασμό μας για όσα ζήσαμε το τριήμερο 31 Οκτωβρίου, 1 και 2 Νοεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Χειροτέχνικα της Αθήνας. Μάθε από πρώτο χέρι τι έγινε εκεί αυτές τις ημέρες…

Κατ’ αρχάς να πούμε οτι η Χειροτέχνικα της Αθήνας μπορεί να μην ήταν εκδρομή για εμάς, αλλά αφού ήμασταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, οπότε αισθανόμασταν πολύ σαν να είμαστε στο σπίτι μας. Σε αυτό συνέβαλε και το σπιτικό φαγητό που καταναλώσαμε, αφού φρόντισαν για αυτό και οι μαμάδες και οι μπαμπάδες μας, τους ευχαριστούμε πολύ!

Η έκθεση στήθηκε χωρίς προβλήματα και με πολύ πολύ χρώμα και δημιουργίες από τους εκθέτες μας από την Πέμπτη, και την Παρασκευή το πρωί ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε τις πόρτες μας. Ήδη από τις 10 παρά του πρωινού της Παρασκευής 31 Οκτωβρίου υπήρχε ουρά από τους πρώτους ανυπόμονους επισκέπτες.

Φέτος, μετά από τα σχόλια που λάβαμε από τους επισκέπτες μας, έγινε μια προσπάθεια η έκθεση να είναι πιο όμορφη και προσεκτικά στημένη, με μεγαλύτερους χώρους στα περίπτερα και τους διαδρόμους. Μάλιστα, φέτος με χαρά διαπιστώσαμε οτι και οι εκθέτες μας έκαναν καταπληκτική δουλειά στο στήσιμο των περιπτέρων τους και την προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Νομίζουμε οτι σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε η επίσκεψη στη Χειροτέχνικα της Αθήνας να είναι μια εμπειρία ευχάριστη για μικρούς και μεγάλους.

Απόδειξη οτι την έκθεση επισκέφτηκαν φέτος άνθρωποι όλων των ηλικιών, από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας μέχρι και μαμάδες με μπαμπάδες με παιδάκια και μωρά στα καρότσια. Έκπληξη μας έκανε και το γεγονός οτι φέτος πολύς κόσμος ήρθε σωστά οργανωμένος για τα ψώνια του. Με λίστες, αλλά και βαλίτσες με ροδάκια, πολλοί από τους επισκέπτες μας ήρθαν αποφασισμένοι για όλα και έφυγαν με γεμάτες τις βαλίτσες τους και ελπίζουμε και τις αισθήσεις τους με χρώματα, ιδέες και χαμόγελα.

Η Χειροτέχνικα είχε πολύ κόσμο στα Work­shop και τις παρουσιάσεις της, όπου οι αίθουσες ήταν γεμάτες κόσμο! Μάλιστα χαρήκαμε πολύ που είδαμε και κάποιους κλασικούς θαμώνες πλέον της Χειροτέχνικα στις πρώτες πρώτες σειρές με τα μπλοκάκια τους να κρατούν σημειώσεις. Για όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν κάποια από τις παρουσιάσεις, μπορούν να τις δουν στο κανάλι της Χειροτέχνικα στο YouTube.com!

Μερικά από τα high­lights (θετικά και αρνητικά) του Σαββατοκύριακου ήταν:

 • Η μεγάλη συνάντηση των Velonistas, ομάδες Rav­elry, Plex­ides, Patch­work και απανταχού φίλων των βελόνων. Μάλλον του χρόνου θα χρειαστούμε περισσότερα τετραγωνικά για να σας φιλοξενήσουμε όλους και όλες!
 • Η επίδειξη της Tre­liz με τη ρόκα, το αδράχτι και τα πολύχρωμα νήματά της
 • Η γνωριμία με τον μαγικό κόσμο του Patch­work, στο Quilter’s Cor­ner, με οικοδέσποινες τον υπό σύστασηΕλληνικό Σύλλογο Πάτσγουωρκ
 • To yarn­bomb­ing της υποδοχής του εκθεσιακού χώρου του Σ.Ε.Φ. (τα κομμάτια που έφεραν όσοι συμμετείχαν θα συναρμολογηθούν και θα γίνουν κουβερτάκια για τα παιδιά του σωματείου Αργώ)
 • Η επίδειξη του κρητικού κοπανελιού από τον Συλλόγο Φίλων Διασώσεως και Διαδόσεως του Κοπανελιού ΧΡΙΣΤΙΝΑ.
 • Οι χειροποίητες δημιουργίες από την ομάδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος
 • Η παρουσίαση από την ομάδα του The Cube του τι μπορεί να κάνει κανείς με έναν 3d printer (print­ers, υλικά, δείγματα και υπηρεσίες)
 • Και τέλος η στέψη του καλύτερου περιπτέρου της Χειροτέχνικα Αθήνας από τους εκθέτες μας! Αυτή τη φορά βραβεύσαμε 3 περίπτερα, μιας και η έκθεση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Τα βραβεία (στέμμα από το Crafts and Paper και γλάστρες) πήγαν 3η θέση: Quilter’s Cor­ner, 2η θέση: Εριάλ και 1η θέση: στον Σπάγκο και την Τέλα από το Βιβλιοδετείο

Στα αρνητικά του απολογισμού δεν μπορούμε να παραλείψουμε την αρνητική συγκυρία της ομιλίας του κου Σαμαρά την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου το απόγευμα στην αίθουσα δίπλα από την έκθεση Χειροτέχνικα και τα τεχνικά προβλήματα που συναντήσαμε με το livestream­ing (η γραμμή του ΟΤΕ στο ΣΕΦ δεν έχει πάει ακόμη). Ζητούμε άλλη μια φορά συγνώμη σε όσους συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις και συνάντησαν το κενό. Όλα τα video είναι ανεβασμένα στο κανάλι μας στο YouTube τώρα.

Απολογισμός σε αριθμούς:

 • Από τη Χειροτέχνικα Αθήνας πέρασαν περισσότερα από 15.000 άτομα
 • Συγκεντρώθηκαν περίπου 300 πλεκτά κομμάτια για το yarn­bomb­ing
 • Συμμετείχαν 40 περίπτερα/εκθέτες
 • Έγιναν 20 παρουσιάσεις και 10 Work­shop

Ευχόμαστε του χρόνου να είναι ακόμη περισσότερα!

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους βοήθησαν στο να γίνει και αυτή η Χειροτέχνικα πραγματικότητα!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, στον χορηγό μας DELFINO Yarns, στους υποστηρικτές μας POW­ER­TEX και STOLIZO.GR και στους εκθέτες μας φυσικά που μας εμπιστεύτηκαν για ακόμη μια φορά (ή για πρώτη φορά) και συμμετείχαν με τον τρόπο τους στη Χειροτέχνικα της Αθήνας!

Ευχαριστώ και μεγάλη αγκαλιά για την πολύτιμη βοήθεια στους: Μαρία Φθένου που ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για εμάς, καθώς και όλη την ομάδα υποδοχής, Μαρία Ζηλάκου και Μάνια Χατζηιωαννίδη για όλα όσα έκαναν για εμάς, στα κορίτσια που δούλεψαν με πολύ όρεξη στο περίπτερο του Ftiaxto.gr, στηνΜαρία Μπατσιούδη για τα έπιπλα από παλέτες, στην Kristin Pap­pas και τον άντρα της που ήρθαν από την Θεσσαλονίκη με το Quilt Bar, την Μάνια Χατζηιωαννίδη και όλα τα κορίτσια του συλλόγου πάτσγουωρκ που έστησαν ένα υπέροχο Quilter’s Cor­ner, στην Μαρία Καλαφάτη και το The Cube για τον 3d printer, τον Φάρο Τυφλών για τα δείγματα δουλειάς τους, τον Συλλόγο Φίλων Διασώσεως και Διαδόσεως του Κοπανελιού ΧΡΙΣΤΙΝΑ και ιδιαιτέρως την κυρία Χριστίνα και τα κορίτσια της, την Tre­liz που μας έδειξε τη ρόκα, το αδράχτι και τα νήματά της, τα παιδιά που δούλεψαν στην αίθουσα των work­shop και των παρουσιάσεων, τον φωτογράφο μας, στην Μαριαλένα που για άλλη μια φορά πακετάρησε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε για να το πάρουμε μαζί μας φυσικά σε όλους όσοι δούλεψαν για να στηθεί όλο αυτό (καθαριότητα, ασφάλεια, δομές.)

Ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Τόνια Τσιώμου που θα πρέπει να ψηφιστεί η βασίλισσα της Χειροτέχνικα, στον Κώστα Φονταλή που μας οργανώνει όπως πάντα, στον Αχιλλέα Φασούλα που βοήθησε στο στήσιμο της έκθεσης, στην θεά Νατάσα Δημοπούλου που ανέλαβε για άλλη μια φορά όλη τη διακόσμηση και τη σκηνογραφία της έκθεσης και κατάφερε να διακοσμήσει 2.000 τ.μ. σε μια ημέρα, στον καταπληκτικό Γιάννη Τσιριγώτη (Γιάαααανννηηηηη) που σκαρφάλωσε, έτρεξε, κρέμασε, πακετάρισε και μας φρόντισε όσο κανείς άλλος και τέλος σε όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας για άλλη μια χρονιά! Και του χρόνου!


Χορηγοί Επικοινωνίας

Αγαπημένα ραδιόφωνα, περιοδικά, εφημερίδες και sites που επικοινώνησαν την Χειροτέχνικα 2014 Αθήνας.

Υποστηρικτές

Οι υποστηρικτές της Χειροτέχνικα 2014 Αθήνας ήταν το Pow­er­tex και το Stolizo.gr!Τους ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή και την υποστήριξη τους!

Το Pow­er­tex είναι ένα, φιλικό για το περιβάλλον, σκληρυντικό με βάση το νερό. Χρησιμοποιώντας το μπορείτε να σκληρύνετε όλα τα απορροφητικά υλικά όπως ύφασμα, χαρτί, χαρτόνι δέρμα κ.λ.π. Συνδυάζεται τέλεια μ’ όλα τα είδη πηλού, που δεν χρειάζονται ψήσιμο, κεραμικά , ξύλο, άμμο , μπετόν, και Stone Art. Ενα πολύπλευρο υλικό με άπειρες εφαρμογές και τεχνικές. Υπάρχει ήδη σε 10 αποχρώσεις : διάφανο, γκρι, μπρονζέ, τερακόττα, ιβουάρ, πράσινο, μαύρο, κόκκινο (ΝΕΟ!), κίτρινη ώχρα (ΝΕΟ!) και μπλε (ΝΕΟ!).

www.powertex.gr

Ο πιο απλός τρόπος να βρεις υλικά χειροτεχνίας από κεραμικό, γυαλί, μέταλλο ή ξύλο καθώς και διάφορα άλλα αντικείμενα που θα στολίσουν τις δικές σου δημιουργίες, είναι να επισκεφτείς το stolizo.gr.

Ο νέος διαδικτυακός τόπος που θα σε συνοδεύει στις πιο δημιουργικές σου στιγμές. Βρες εύκολα, γρήγορα και οικονομικά προϊόντα και ιδέες και παρακολούθησε ό,τι νέο υπάρχει στην αγορά.

Αμέτρητοι συνδυασμοί, διαφορετικές τεχνικές και ένας ατελείωτος κόσμος υλικών σε βοηθούν να δώσεις το προσωπικό σου στυλ κάνοντας κάθε δημιουργία σου μοναδική!

Ανακάλυψε μια άλλη πλευρά της χειροτεχνίας στο stolizo.gr!

www.stolizo.gr


Video

Εάν θέλεις να πάρεις μια γεύση για όλα αυτά που διαδραματίστηκαν στην Χειροτέχνικα 2014 Αθήνας μπορείς να δεις εδώ τα video από τις παρουσιάσεις και τα δωρεάν work­shop ή να επισκεφτείς το κανάλι μας στο youtube.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ & HAP­PEN­INGS

Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014
13:30 ΦΛΟΙΟΣ ART STU­DIO – Sospeso Traspar­ente: Εφαρμογή με ύφασμα και γάζα /Nίκη Ζερβού

14:00 ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΥΧΟΓΙΟΥ — Ράβοντας παιδικά αεξσουάρ /Δήμητρα Ψυχογιού

14:30 WORLD OF CRAFTERS – Meet the Mar­ket /Ali­son Dami­anou (μαγνητοσκοπημένη ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους)

15:00 AFRODITI’S HOBBY — Αρχαϊκή Τέχνη/Αφροδίτη Δουργούτη

15:30 ΜΑΡΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ — Από την ιδέα στην υλοποίηση: συγγραφή ενός σχεδίου για πλέξιμο στο χέρι /Μαρία Ζηλάκου

16:00 ΜΑΝΙΑ ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΙΔΗ — Μοντέρνο ή παραδοσιακό πάτσγουωρκ; /Μάνια Χατζηϊωαννίδη

16:30 WORLD OF CRAFTERS — Upcy­cle your life: Rein­vet­ing your life, craft and busi­ness /Liana Kabel (μαγνητοσκοπημένη ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους)

17:00 WORLD OF CRAFTERS — Start­ing Small + Dream Big: How to take a big idea, fig­ure out where to begin and how to grow /Ali­cia DiRado (μαγνητοσκοπημένη ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους)

17:30 FTI­AXTO.GR – Βοηθητικά υφάσματα ραπτικής /Ελίνα & Βάλια

18:30 KON­STAN­TI­NART – Mar­bling: Ζωγραφική στο νερό /Κωνσταντίνα Σμυρλή-Κυρανάκου

19:30 VOYAGE IN ART – Decoupage και νέοι δρόμοι στη διακόσμηση του γιαλιού «Σχέδια vin­tage σε νέα εποχή» /Σοφία Δημοπούλου

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

11:30 STOLIZO.GR – Ιδέες και μικρά μυστικά για κεραμικά αντικείμενα /Κέλλυ Τουτουδάκη

12:00 FTI­AXTO.GR – Τσαντάκια με μεταλλικό πλαίσιο /Ελίνα & Βάλια

12:30 DELFINO YARNS – Έξυπνα Νήματα — Η νέα γενιά νημάτων /Ομάδα Delfino

13:00 STAEDTLER FIMO — Μεικτή τεχνική: Fimo με decoupage και πλέξιμο /Σπύρος Σοφιανόπουλος & Κυριακή Γκαργκαβούζη

13:30 ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΤΣΙΟΥΔΗ – Έπιπλα από παλέτες: Ένας πρακτικός οδηγός για να φτιάξετε βήμα βήμα τα δικά σας έπιπλα /Μαρία Μπατσιούδη (παρουσίαση βιβλίου)

14:00 WORLD OF CRAFTERS — Design­ing for DIY cre­ations /Πόπη Αναστούλη (μαγνητοσκοπημένη ομιλία στα ελληνικά)

14:30 ΦΛΟΙΟΣ ART STU­DIO – Sospeso Traspar­ente: Εφαρμογή με έγχρωμες ρητίνες ενός συστατικού /Nίκη Ζερβού

15:00 WORLD OF CRAFTERS — Never craft alone: Build­ing a crafty com­mu­nity /Grace Dobush (μαγνητοσκοπημένη ομιλία με ελληνικούς υπότιτλους)

Φωτογραφίες

Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω gallery φωτογραφιών από την Χειροτέχνικα 2014 Αθήνας για να πάρεις μια γεύση από την ατμόσφαιρα και όλα τα ωραία που έγιναν στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας κατά τη διάρκεια της έκθεσης!

Συμμετέχοντες

Εδώ θα βρεις συγκεντρωμένους χορηγούς και εκθέτες που συμμετείχαν στη Χειροτέχνικα 2014 Αθήνας! Τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους!

Και τις τρεις ημέρες διεξαγωγής της Χειροτέχνικα οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά:

1. Την εξαιρετική δουλειά του Συλλόγου Φίλων Διασώσεως και Διαδόσεως του Κοπανελιού ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

2. Προτάσεις κατασκευής επίπλων από παλέτες από την Μαρία Μπατσιούδη και τo MNV cre­ations

3. Χειροποίητες δημιουργίες από την ομάδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδος

4. Eπιδείξεις 3d print­ing από την ομάδα του The Cube

5. Την Tre­liz με το αδράχτι και τα νήματά της η οποία μας μύησε στο γνέσιμο!

6. Τον Ελληνικό Σύλλογο Πάτσγουωρκ και το μαγικό Quilter’s Corner.
Ευχαριστούμε το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών & Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τις Πρώτες Βοήθειες που παρείχαν κατά την διάρκεια της Χειροτέχνικα στην Αθήνα.

Χορηγοί

Οι χορηγοί της Χειροτέχνικα 2014 Αθήνα είναι τα Delfino Yarns και το περιοδικό Plexis! Τους ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή και την υποστήριξη τους!

Πώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μία “νέα εποχή” στο πλέξιμο και το κέντημα; Είναι κάτι που το έκανε η μητέρα μας, η γιαγιά μας… η γιαγιά της γιαγιάς μας… Και όμως! Ολοένα και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με το πλέξιμο, είτε για να εκφράσουν τη βαθύτερη ανάγκη τους για δημιουργία, είτε για να χαλαρώσουν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, είτε για να φτιάξουν κάτι οι ίδιοι για ένα αγαπημένο πρόσωπο. Για εμάς σημασία δεν έχει η αφορμή, σημασία έχει το αποτέλεσμα! Και με συγκίνηση μπορούμε να πούμε ότι τα αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά από τα δικά σας χέρια, είναι κάτι πάνω από τις προσδοκίες μας.

Οι επιλογές σε μαλλιά και νήματα Delfino Yarns είναι πλέον αμέτρητες. Οι ιδέες, οι συνδυασμοί και οι τεχνοτροπίες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και έτσι… το πλέξιμο και το κέντημα δεν είναι πια αυτό που έκανε η γιαγιά μας, αλλά αυτό που κάνουμε εμείς!

Το περιοδικό Plexis της Delfino Yarns, επικροτεί ακριβώς αυτή τη “νέα εποχή” στο πλέξιμο και στο κέντημα. Είναι ένα περιοδικό φτιαγμένο για να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνίδας… Ανάμεσα στις σελίδες του θα βρείτε ιδέες και προτάσεις, που ξεφεύγουν από τα κλασικά και θα ανακαλύψετε πόσα μπορούν να γίνουν με σύμμαχο… ένα νήμα και μπόλικη φαντασία! Γιατί το πλέξιμο, δεν είναι μόνο κασκόλ και πουλόβερ ή το κέντημα δεν είναι μόνο σεμεδάκια… Το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας, κυκλοφορεί σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα και σύντομα θα είναι γεγονός και το δεύτερο τεύχος με ολοκαίνουργιες ιδέες για τη δική σας έμπνευση.

Στόχος μας είναι να παρακινούμε τους αρχάριους και να εμπνέουμε τους προχωρημένους. Να δίνουμε χρηστικές πληροφορίες, να αποκαλύπτουμε τα “μυστικά” αυτής της τόσο όμορφης τέχνης, να σας γεμίζουμε με συμβουλές και πληροφορίες για το πώς θα δώσετε “ζωή” στις ιδέες σας… Άλλωστε, υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να σας κάνουν κομπλιμέντο για αυτό που φοράτε και να το έχετε δημιουργήσει εσείς;

Επισκεφθείτε το www.delfinoyarns.gr και… καλωσορίσατε στον φανταστικό κόσμο του πλεξίματος και του κεντήματος!

www.delfinoyarns.gr