Αν θέλεις να καλύψεις κάποιες ατέλειες στον τοίχο του σπιτιού σου, όπως παλιές τρύπες, γρατζουνιές, χτυπήματα, αλλά δεν έχεις τον χρόνο ή και το κουράγιο να βάψεις ολόκληρο τοίχο για δύο μικρά σημεία που σε ενοχλούν στο μάτι, θα σου προτείνω να σκεφτείς σοβαρά την επιλογή του διακοσμητικού υφάσματος! Ακόμη και αν απλά ψάχνεις φρέσκιες ιδέες για διακόσμηση τοίχου, ένα κομμάτι ύφασμα μπορεί να σου προσφέρει την καλύτερη λύση. Αρκεί να μη βιαστείς να κρίνεις αυτή την επιλογή, πριν σου δώσω πλήρη εικόνα. Γι’ αυτό, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

Τα υφάσματα αποτελούν μια οικονομική, αρκετά εύκολη και γρήγορη επιλογή. Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά σχέδια και χρώματα υφασμάτων, σε διαφορετικές υφές. Πριν διαλέξεις το κατάλληλο για τον χώρο σου, θα πρέπει να σκεφτείς ποιο χρώμα και σχέδιο θα σου προσφέρει την τέλεια αρμονία στον χώρο όπου θα τοποθετηθεί, καθώς και τον τρόπο που θα τοποθετηθεί για να δώσει κίνηση ή ηρεμία, ένταση ή γαλήνη σε εκείνο το σημείο.

Ύφασμα σε κορνίζα

Η διακόσμηση τοίχου με ύφασμα σου προσφέρει πολλές δυνατότητες. Μια πολύ καλή λύση για εσένα που λατρεύεις τις κατασκευές, είναι να δημιουργήσεις μερικούς DIY πίνακες με ύφασμα και ξύλινο τελάρο. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και θα σου χαρίσει ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα, ακόμη και αν δεν έχεις ασχοληθεί ξανά με τις κατασκευές. Θα πρέπει αρχικά να μετρήσεις και να κόψεις το ύφασμα, αφήνοντας το αντίστοιχο περιθώριο ώστε να γυρίσει από την πίσω μεριά και να το συρράψεις. Ακολούθησε την ίδια διαδικασία σε όλα τα τελάρα και κρέμασέ τα περήφανα, ενισχύοντας τη διακόσμηση τοίχου με ύφασμα. Προτίμησε να πάρεις διαφορετικά μεγέθη τελάρων ζωγραφικής, ώστε να φτιάξεις μια σύνθεση. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να έχουν όλα τα υφάσματα το ίδιο σχέδιο. Καλύτερα να κινηθείς στην ίδια χρωματική παλέτα, με διαφορετικά σχέδια και μοτίβα.

Κρεμαστό ύφασμα

Αν δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία να δημιουργήσεις πίνακες για τη διακόσμηση τοίχου με ύφασμα, υπάρχει λύση! Δοκίμασε να κρεμάσεις το ύφασμα που επιθυμείς, χωρίς να βάλεις κάποιο διακοσμητικό τελάρο. Για να πετύχεις σίγουρα το αποτέλεσμα που επιθυμείς, σου προτείνω να ράψεις τις άκρες ώστε να μην φαίνεται ότι έχεις χρησιμοποιήσει ψαλίδι για να το κόψεις. Μπορείς και με το χέρι αν δεν έχεις ραπτομηχανή, απλά θα πάρει λίγη περισσότερη ώρα. Επιπλέον, θα μπορούσες πάνω και κάτω να τοποθετήσεις μια μικρή ξύλινη βέργα, ώστε να στρώνει όμορφα στον τοίχο σου.

Ύφασμα στο προσκέφαλο του κρεβατιού

Αν είσαι λάτρης των παραδοσιακών σπιτιών και παράλληλα θέλεις να δώσεις μια πιο σύγχρονη νότα στη διακόσμηση, θα λατρέψεις αυτή την ιδέα. Είναι αρκετά απλή, καθώς τα μόνα που χρειάζεσαι είναι το ύφασμα και το ξύλο στα μέτρα του κρεβατιού. Για να στερεώσεις το ύφασμα πάνω στο ξύλο, θα χρησιμοποιήσεις συρραπτικό. Αν θέλεις να δώσεις ένα boho στυλ στη διακόσμηση, αυτή η ιδέα είναι για εσένα. Από την άλλη μεριά, αν πιστεύεις ότι τα έντονα χρώματα σε εκφράζουν, τόλμησέ το! Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείς να επιλέξεις μια πιο ήσυχη χρωματική παλέτα, όπως είναι οι αποχρώσεις του γκρι, ή να κινηθείς σε παστέλ χρώματα.

Διακόσμηση τοίχου με σεμεδάκια

Όσο και αν ήθελες να τα βγάλεις από τη διακόσμηση του σπιτιού σου τα τελευταία χρόνια, τώρα θα παρακαλάς να τα ξαναβάλεις! Η τάση της διακόσμησης τοίχου με ύφασμα τοποθετεί πλέον τα σεμεδάκια στους τοίχους, και όχι στο τραπέζι ή το κομοδίνο. Μπορεί σαν πρώτη ιδέα να σου φαίνεται περίεργο, αλλά αν το καλοσκεφτείς μπορεί να ταιριάξει στη διακόσμησή σου. Μπορείς να τα βάλεις σε μια ωραία ρουστίκ κορνίζα, την οποία μπορείς να ζωγραφίσεις εσύ όπως θέλεις. Μπορείς να βάψεις ακόμα και το ίδιο το σεμεδάκι, εύκολα και γρήγορα, με σπρέι σε έντονα χρώματα, να κάνεις διχρωμίες ή τριχρωμίες, και να αναβαθμίσεις τόσο απλά την «παλιομοδίτικη και βαρετή» τέχνη των κεντημάτων αυτών. Εγώ τώρα καταστρώνω ήδη την επιδρομή στο πατάρι, για να ψάξω ξεχασμένα σεμεδάκια.

Τελάρο κεντήματος με ύφασμα

Μη φοβάσαι, δε θα σε βάλω να κεντήσεις κάτι. Ειδικά αν βιάστηκες να κρίνεις την ιδέα για τα σεμεδάκια. Ωστόσο, αν πάρεις ένα τελάρο κεντήματος από ένα μαγαζί με είδη πλεξίματος και τεντώσεις καλά ένα ύφασμα μέσα σε αυτό, μπορείς να δημιουργήσεις πολλά! Μια επιλογή είναι να βάλεις απλό λευκό ή κρεμ ύφασμα και να ζωγραφίσεις κάτι, όπως λουλούδια. Αν δεν το ‘χεις με το σχέδιο, μπορείς να πάρεις ψεύτικα λουλούδια και να τα κολλήσεις ή να τα ράψεις επάνω του, ώστε να γίνει το σχέδιο τρισδιάστατο! Ιδέες υπάρχουν αμέτρητες για τελάρο κεντήματος και βγαίνουν και σε αρκετά μεγέθη για να διαλέξεις. Οπότε, αν σου αρέσουν τα πιο στρογγυλά σχήματα, παρά αυτά που έχουν γωνίες, σίγουρα θα ευχαριστηθείς και τη διαδικασία του να το φτιάξεις, αλλά και το αποτέλεσμα στη διακόσμηση του τοίχου σου.
Tip: Ακόμα και φρέσκα λουλούδια μπορείς να ράψεις στο τελάρο και να τα ψεκάσεις με λακ για τα μαλλιά. Σε περίπτωση που δεν ξέρεις αυτό το μυστικό, να σου πω ότι, όταν ψεκάζουμε φρέσκα λουλούδια με λακ και τα αποξηραίνουμε, διατηρούν πολύ καλύτερα και το σχήμα αλλά και τα χρώματά τους! Αν δεν το έχεις δοκιμάσει, κάνε ένα πείραμα και θα με θυμηθείς.

Εν ολίγοις, υπάρχουν πολλοί καλλιτεχνικοί τρόποι να ομορφύνεις έναν τοίχο χωρίς να τον βάψεις, αλλά, κατά την άποψή μου, τα διακοσμητικά υφάσματα προσδίδουν κάτι το ξεχωριστό. Όλες οι ιδέες αποτελούν εύκολα project, ακόμα και για κάποιον που αποφάσισε να φτιάξει κάτι μόνος του, μόλις τώρα που διάβασε αυτό το άρθρο! Εύχομαι να σε ενέπνευσα να φτιάξεις κάτι καταπληκτικό για τον χώρο σου, και ελπίζω να βρεις το τέλειο ύφασμα για τη δημιουργία σου.