Στο προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για τη συντήρηση ξύλινων επίπλων εξωτερικού χώρου και αναφερθήκαμε, λιγάκι, στα έπιπλα μπαμπού που είναι πολύ δημοφιλή. Είπα ότι ακολουθούμε διαφορετική διαδικασία για τα συγκεκριμένα έπιπλα, και υποσχέθηκα ότι θα αναφερθώ σ’ αυτή, την επόμενη φορά. Κράτησα τον λόγο μου και θα σου αποκαλύψω σήμερα ποια είναι αυτή η διαδικασία!
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσοι άνθρωποι, ενώ χρυσοπληρώνουν αυτά τα έπιπλα -γιατί δεν είναι και φθηνά τα έπιπλα μπαμπού-, τελικά καταλήγουν να τα πετούν στα σκουπίδια μετά από δύο χρόνια, γιατί δεν τα φροντίζουν όπως πρέπει! Ή, για να το πούμε πιο σωστά, δεν τα φροντίζουν καθόλου… Το αποτέλεσμα είναι να τα «κάψει» ο ήλιος και, επειδή το μπαμπού είναι ινώδες ξύλο, εκτός από το ότι γκριζάρουν, αρχίζουν να μαδάνε κιόλας και να σπάνε τα δεσίματά τους. Αν βιώσεις κάτι τέτοιο, ή αν το έχεις βιώσει ήδη, να ξέρεις ότι δεν ευθύνεται η ποιότητα του επίπλου, αλλά εσύ, που δεν του προσέφερες την αγάπη και το μεράκι που είχε ανάγκη για να παραμείνει γερό και γυαλιστερό! Άκου, λοιπόν, προσεκτικά ποια διαδικασία ακολουθούμε γι’ αυτά τα καταπληκτικά έπιπλα.
Καταρχάς, ξεκινάμε με τις συνθήκες εργασίας. Θέλουμε να έχει ωραίο καιρό, γιατί θα κάτσουμε αρκετή ώρα έξω γι’ αυτή τη δουλίτσα. Μια ανοιξιάτικη, ηλιόλουστη μέρα, λίγο πριν τις έντονες ζέστες του καλοκαιριού, θα είναι ιδανική. Έτσι, και εσύ δε θα υποφέρεις από τη ζέστη, αλλά και τα υλικά σου θα στεγνώσουν πιο γρήγορα!
Πρώτα απ’ όλα ξεσκόνισε τα έπιπλα καλά με μια σκούπα. Για να καταφέρεις να καθαρίσεις αποτελεσματικά και τις πτυχώσεις του μπαμπού, χρειάζεται να επιμείνεις με την άκρη της σκούπας για να μπουν καλά οι τρίχες στις εσοχές. Αν δεις πως έχουν ανοίξει κάποιες ίνες, πάρε ένα ψιλό γυαλόχαρτο και τρίψε ελαφρά, μόνο προς τη φορά που πάνε οι ίνες! Σκοπός δεν είναι να τις μαδήσουμε, αλλά όσο μπορούμε να τις ενσωματώσουμε ξανά στο ξύλο.
Κάτι ακόμα που μπορεί να σε διευκολύνει, είναι να τα πλύνεις με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια, με φυσικό πράσινο σαπούνι και αμμωνία! Σε έναν κουβά με χλιαρό νερό, πρόσθεσε φυσικό πράσινο σαπούνι (με το μάτι όπως έκαναν οι παλιοί, μέχρι να κάνει αφρό) και ένα ποτήρι υγρή αμμωνία. Μούσκεψε καλά το πανί σου και μετά στύψ’ το όσο καλύτερα μπορείς, για να μην κρατήσει πολύ νερό το μπαμπού. Άφησε τα έπιπλα να στεγνώσουν καλά πριν συνεχίσεις στο επόμενο βήμα της συντήρησης. Το μπαμπού είναι ευαίσθητο και μπορεί να αποκτήσει βαθουλώματα αν δεν έχει στεγνώσει.
Τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο: Το γυάλισμα! Για να προστατεύσεις αυτά τα έπιπλα και να μην εμφανίσουν ξεθώριασμα και ρωγμές, πρέπει να τα γυαλίζεις τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, με ειδικό λάδι που θα προμηθευτείς από το κοντινότερό σου χρωματοπωλείο. Εφαρμόζεις απλά και εύκολα με πινέλο. Επειδή έχει πιο υγρή μορφή από βερνίκι, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις λεπτομερή δουλειά, γιατί ούτως ή άλλως απορροφάται άμεσα από το μπαμπού και εισχωρεί ανάμεσα στις αφυδατωμένες ίνες, προσφέροντάς τους προστασία από καιρικές αλλαγές και κυρίως υγρασία.
Αν είσαι πάρα πολύ θαρραλέος, σου έχω και συνταγή για να παρασκευάσεις το δικό σου προστατευτικό λάδι για τα έπιπλά σου! Σε ένα λίτρο νερό θα ανακατέψεις μία κουταλιά της σούπας νέφτι και τρεις κουταλιές λινέλαιο.
Σε κάθε περίπτωση, όταν περάσουμε τα πάντα με το λαδάκι, σκουπίζουμε με ένα μαλακό πανί για να απομακρύνουμε ό,τι επιπλέον υλικό έχει παραμείνει στην επιφάνεια. Τέλος, μην ξεχνάς το αδιάβροχο κάλυμμα για τον χειμώνα! Κι αυτό είναι σημαντικό για να προστατεύσεις τον κόπο σου (και τα λεφτά σου).
Επιπλέον, αν βαρεθείς το ξανθό χρώμα των επίπλων μπαμπού, εννοείται ότι μπορείς να τα ανανεώσεις βάφοντάς τα σε ένα ωραίο, καλοκαιρινό χρώμα, με βερνίκι εμποτισμού, για να είναι σαν να αγόρασες καινούρια. Εγώ το έκανα πάντως και σου έχω και βιντεάκι παρακάτω.
Ωστόσο, ούτε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αμελήσεις τη συντήρηση που πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο. Υποσχέσου το!
Άντε, καλή επιτυχία και καλή μαστοριά!
Για περισσότερα βίντεο και extra tips, ακολούθησέ μας!
Αλέξανδρος Αυγερινός