Τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου είναι μια διακοσμητική επιλογή που δε θα φύγει ποτέ απ’ τη μόδα! Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι το ξύλο είναι ένα φυσικό υλικό, επομένως σε έναν κήπο ταιριάζει απόλυτα διότι ουσιαστικά επανατοποθετείται στο φυσικό του περιβάλλον, ενώ σε ένα μπαλκόνι διαμερίσματος προσφέρει έναν τόνο φυσικής ομορφιάς.
Παράλληλα, η συντήρηση των ξύλινων επίπλων, όταν γίνεται τακτικά, δηλαδή κάθε χρόνο ή ανά δύο χρόνια το πολύ, όχι μόνο μπορεί να επιτευχθεί εύκολα από έναν ερασιτέχνη και με μικρό κόστος υλικών, αλλά θα παρατείνει και τη ζωή των επίπλων αρκετά, ώστε να τα χαίρονται κάποτε και τα εγγόνια σας! Φυσικά δεν τα συγκρίνω με τα (πλέον) vintage έπιπλα του παππού και της γιαγιάς, τα οποία παραμένουν ολοκαίνουρια μετά από πέντε δεκαετίες και παραπάνω, χωρίς καμία συντήρηση, για τον απλούστατο λόγο ότι εκείνα τα έπιπλα δεν τα έδερνε ποτέ αλύπητα η βροχή, το χιόνι, ο ήλιος του Αυγούστου και όποια άλλη εναλλαγή σε καιρικές συνθήκες προκύπτει μέσα σε ένα έτος. Είναι λογικό και επόμενο τα έπιπλα εξωτερικού χώρου να κινδυνεύουν περισσότερο από φθορά. Για αυτό κιόλας απαιτούν φροντίδα, με λίγη χειρωνακτική εργασία από εμάς. Ωστόσο, η συντήρησή τους αποτελεί μία από τις πιο εύκολες και διασκεδαστικές εργασίες, με χαμηλό κόστος και με υψηλό κέρδος χαράς και υπερηφάνειας μετά την ολοκλήρωσή της!
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσουμε τη φθορά που έχει υποστεί το έπιπλο. Πότε το συντήρησα τελευταία φορά; Το προστάτευσα όλο το έτος με κάποιο κάλυμμα; Ήταν σε σημείο που λιμνάζουν νερά; Με τέτοιες απλές ερωτήσεις μπορούμε να καθοδηγήσουμε τον εαυτό μας, ώστε να βρούμε τα σημεία που «πονάει» το ξύλινο έπιπλο.
Στη συνέχεια προμηθευόμαστε τα εργαλεία και τα υλικά που θα χρειαστούμε, τα βασικά εκ των οποίων είναι ένα τριβείο μικρού μεγέθους (παλμικό ή έκκεντρο), γυαλόχαρτα μέτριας σκληρότητας για το τριβείο και μερικά πιο λεπτά για φινίρισμα με το χέρι, βερνίκι και πινέλο. Τέσσερα πράγματα χρειάζονται όλα κι όλα!
Και τώρα ήρθε η ώρα να πιάσουμε δουλειά! Παρακολούθησε το βίντεο για να δεις πόσο εύκολα, μέσα σε μερικές ώρες, μπορείς να συντηρήσεις τα ξύλινα έπιπλα εξωτερικού χώρου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση στους «εχθρούς» του ξύλου, και να αναφέρουμε λίγους επιπλέον τρόπους να παρατείνουμε τη ζωή των επίπλων και του βερνικιού, που πλέον έχουμε περάσει εμείς, με τον κόπο, το μεράκι και την προσωπική μας μαστοριά!
Οι βασικοί λόγοι που θέτουν την ακεραιότητα οποιουδήποτε ξύλου σε κίνδυνο, είναι πέντε: η υγρασία στο περιβάλλον -είτε εξ επαφής είτε στην ατμόσφαιρα-, η άμεση έκθεση στον ήλιο, οι εναλλαγές καιρικών συνθηκών και ειδικά οι απότομες -γιατί το ξύλο συστέλλεται και διαστέλλεται-, οι μύκητες, και τέλος, ο βασιλιάς του κακού, το σαράκι -από το οποίο η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, διότι τρώει τα ξύλα από μέσα προς τα έξω και αυτός είναι και ο λόγος που δύσκολα θα το εντοπίσουμε.
Κάποια σημάδια που εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως προς τη φθορά του ξύλου, είναι ο αποχρωματισμός ή αλλιώς γκριζάρισμα που προκαλείται από το κάψιμο του ήλιου, μούχλα από υγρασία, ανομοιομορφία -κοινώς πετσικάρισμα-, και σε περίπτωση που υπάρχει σαράκι (πράγμα που εύχομαι ποτέ να μη σου συμβεί), αν καταφέρουμε να το εντοπίσουμε, θα είναι από μικροσκοπικές τρύπες, στο μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας.
Θα ολοκληρώσω με κάτι πιο θετικό, γιατί σαν να μας έχει φάει λίγο το σαράκι στον επίλογο. Για του λόγου το αληθές, υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε τα ξύλινα έπιπλά μας από όλα τα προαναφερθέντα, εφαρμόζοντας κάποιες απλές τακτικές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η πιο διαδεδομένη τακτική είναι τον χειμώνα να αποθηκεύονται σε στεγασμένο χώρο με ειδικά καλύμματα ή, ακόμα καλύτερα, σε εσωτερικό χώρο. Γενικά, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, πρέπει να προστατεύονται από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης, φροντίζουμε τουλάχιστον να μη βρίσκονται σε σημείο που μπορεί να συγκεντρωθεί νερό το οποίο θα απορροφηθεί από τα πόδια, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση ξεκινάει να σαπίζει το ξύλο, και όσο παραμένει στο νερό, τόσο πιο ψηλά θα προχωρήσει η ζημιά.
Τώρα έχεις κι εσύ όλη την απαραίτητη γνώση που χρειάζεται για να εκτελέσει κάποιος -ακόμη και ένα παιδί- το απλό, αλλά πολύ σημαντικό, έργο της συντήρησης ξύλινων επίπλων εξωτερικού χώρου. Το μόνο που μένει τώρα είναι να σου ευχηθώ καλή μαστοριά, γιατί την επιτυχία την έχεις στο τσεπάκι!
Για περισσότερα βίντεο και extra tips, ακολούθησε μας!
Αλέξανδρος Αυγερινός