Οι παλέτες είναι οι μπαλαντέρ των ξύλινων κατασκευών!
Είναι συνθέσεις από κάποια ξύλα που για τους περισσότερους (σχεδόν όλους μάλλον) είναι αγνώστου προέλευσης, αλλά μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με αυτές. Μπορούμε να φτιάξουμε από μία μικρή κατασκευή μέχρι ένα ολόκληρο έπιπλο! Αν ψάξεις στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές πληροφορίες για τις παλέτες, όπως το πώς να επιλέξεις τη σωστή παλέτα και τι εργαλεία να χρησιμοποιήσεις σε αυτή.
Σε αυτό το σημείο παρεμβάλλομαι εγώ, με σκοπό, μέσα από αυτό το άρθρο, να σου μιλήσω για τις παλέτες απλά και πρακτικά, με τη ματιά του ερασιτέχνη, αλλά και οποιουδήποτε ίσως θέλει να κάνει μια χρηστική κατασκευή για το σπίτι του.
Το πρώτο βασικό στοιχείο, λοιπόν, που πρέπει να ξέρουμε για τις παλέτες, είναι το πού μπορούμε να τις βρούμε. Συνήθως υπάρχουν σε μαγαζιά που πωλείται βαρύ εμπόρευμα, αφού μπορούν να αντέξουν μέχρι και ενάμιση τόνο βάρος! Επίσης, μπορούμε κάποιες φορές να βρούμε παλέτες και σε φυτώρια, ίσως λίγο πιο σπάνια έξω από φαρμακεία, ή και -πιο δύσκολα- να πάρουμε από κάποιο σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, σε petshop μπορούμε να βρούμε μερικές φορές πιο μικρού μεγέθους παλέτες. Ωστόσο, αν είμαστε πολύ τυχεροί, μπορεί καθώς περπατάμε να βρούμε μία ή και παραπάνω, δίπλα σε έναν κάδο σκουπιδιών.

Φυσικά, οι καλύτερες παλέτες για οποιαδήποτε κατασκευή είναι οι ευρωπαλέτες. Πιο συχνά τις βρίσκεις λευκές και πεντακάθαρες, αλλά μπορεί να τύχει να τις βρεις και ταλαιπωρημένες. Έχουν τρομερή αντοχή, αλλά, δυστυχώς, σπάνια οι παλέτες που βρίσκουμε είναι αυτής της ποιότητας. Ακόμα και αν θέλει κάποιος να αγοράσει ευρωπαλέτες, αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, διότι επιτρέπεται μόνο η πώλησή τους σε επιχειρήσεις, και μάλιστα μόνο σε χονδρική πώληση (δηλαδή πολλά κομμάτια μαζί), και όχι σε λίγα τεμάχια που μπορεί να χρειαζόμαστε για μια κατασκευή. Επομένως, εμείς οι ερασιτέχνες θα στραφούμε αναγκαστικά σε οποιαδήποτε παλέτα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση.
Υπάρχουν όμως και παλέτες τις οποίες θα πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε, διότι μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί πριν για μεταφορά χημικού εμπορεύματος. Αυτές τις παλέτες τις διακρίνουμε συνήθως από τα έντονα χρώματα με τα οποία μπορεί να είναι βαμμένες, ή από τα αρχικά «MB» (Μεθυλικό Βρώμιο) που φέρουν στο πλάι, εκεί που η ευρωπαλέτα, για παράδειγμα, φέρει την υπογραφή «EUR» ή «EPAL». Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη παλέτα έχει υποστεί χημική επεξεργασία. Ωστόσο, αν δεν είστε σίγουροι για κάποια παλέτα, μπορείτε απλά να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και, αν δείτε περίεργα σημάδια πάνω της, να μην την χρησιμοποιήσετε.
Σε κάθε περίπτωση, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις παλέτες για εσωτερικό χώρο, ιδανικά θα πρέπει να εφαρμόσετε πρώτα ένα αποπαρασιτικό φάρμακο, για να είστε σίγουροι ότι δεν έχουν υποστεί εισβολή από ανεπιθύμητους επισκέπτες.
Τη συνέχεια πιστεύω τη γνωρίζετε όλοι όσοι είστε της μαστοριάς και της χειροτεχνίας… Κόβετε και ράβετε τις παλέτες όπως θέλετε, λειαίνετε τα ξύλα τους, τα βάφετε με βερνίκι ή με χρώμα και, με λίγα λόγια, κάνετε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτό που έχετε φανταστεί.
Θα σας πω εγώ τι έχω καταφέρει με τις παλέτες, για να πάρετε ιδέες και να βρείτε κίνητρο.
Στο πρώτο μου σπίτι, μια γκαρσονιερίτσα 25 τετραγωνικά, έδωσα ό,τι χρήματα είχα για να πάρω τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και ένα στρώμα. Ό,τι έπιπλα βρήκα σε αποθήκες τα χρησιμοποίησα, και ό,τι δεν είχα το έφτιαξα μόνος μου! Έτσι έγινε με το κρεβάτι μου, λοιπόν. Τοποθέτησα τις παλέτες σε τρεις σειρές, από δύο παλέτες η καθεμιά (το ήθελα και αριστοκρατικό τρομάρα μου, να είναι ψηλό), αλλά πολύ σύντομα αφαίρεσα τη μία σειρά γιατί σχεδόν έπρεπε να σκαρφαλώνω για να ανεβαίνω. Το καλύτερο όμως ήταν τα “συρταράκια” που είχα βάλει στα κενά των παλετών, όπου εφάρμοζαν καταπληκτικά τα ξύλινα καφασάκια από τις ντομάτες του μανάβη της γειτονιάς. Δυστυχώς τότε δεν είχα σκεφτεί να βγάλω βίντεο ή φωτογραφίες, τα βίντεο ξεκίνησαν έναν-δυο μήνες αργότερα.
Ύστερα από κάποια χρόνια ασχολήθηκα πάλι με κατασκευές με παλέτες, και συγκεκριμένα το 2020 στην καραντίνα, που αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα πλήρες σετ επίπλων βεράντας στο σπίτι μιας φίλης. Παλεύαμε σχεδόν μια εβδομάδα, αν θυμάμαι καλά, αλλά βγήκε εκπληκτικό και -θα τολμήσω να πω- πολύ σικ! Έπειτα, το “ζήλεψε” μια άλλη φίλη και έτσι καταλήξαμε να φτιάξουμε έναν καναπέ σε σχήμα «π» στην ταράτσα της, συνολικού μήκους περίπου 11 μέτρα παρακαλώ! Μάλιστα, επειδή ήταν πραγματικά μεγάλος, έπρεπε να φτιάξουμε και τραπέζι που να επεκτείνεται. Εκεί να δεις πατέντα που κάναμε! Κι αν δε με πιστεύεις, ευτυχώς για αυτά υπάρχουν αποδεικτικά βίντεο.
Καλή τύχη στην αναζήτησή σου για την τέλεια παλέτα, θα τη χρειαστείς… Και καλή μαστοριά!